Pagina's

dinsdag 14 juli 2009

Lavendel, honing en de Mont Ventoux

Het vakantiehuis zaterdag 4 juli geruild voor een hotel in Sault om in de omgeving ritjes te maken waaronder de beklimming van de kale berg. Vanaf bar Le Promenade kon men in de verte de grijzige top van de berg met het Observatoire zien liggen. Op de zondag al een ritje gemaakt in de buurt waar de lavendel- en honinggeur je tegemoet kwam en als eerste een klimmetje van 4 kilometer richting Gorges de la Nesque wat al lekker liep met denk ik max 4% stijging, bovenop Belvre de Castellaras (734m) begonnen aan de afdaling van ruim 19 km met gem. 2,3% waar je af en toe flink bij moest trappen om snelheid te houden maar dat gaat dan wel makkelijk natuurlijk.
Prachtige uitzichten hier met die steile afgronden. De routebeschrijving gekregen van de reisorganisatie deed ons na 67 km weer terug bij het hotel arriveren.
Op maandagmorgen onze 1e aanval op de Mont Ventoux, en dan niet gelijk het diepe in maar de rit vanuit Sault die min of meer bekend staat als de gemakkelijke kant waarvan 2/3 deel tot max 6% stijging. Onderweg nog aangemoedigd door een leuke Belgische dame die daar niet voor mij stond maar voor haar man en dochter die ook omhoog gingen en ik al gepasseerd was.Vanaf het Chalet Reynard ging het al iets minder met stijging rond de 8% met als uitschieter 11% aan de top. Snel windjack aan en even gewacht op Mélanie. Vanwege de wind waardoor je snel afkoelt weer snel naar beneden, bij Col des Tempêtes de ouders van Mélanie nog tegengekomen met de auto en een blikje cola binnen enkele minuten leeggedronken daar Mélanie stond te klappertanden van de kou. Met een max snelheid van 65 km per uur tot aan Chalet Reynard naar beneden en de afdaling naar Bedoin. Maar oei oei dat zag er niet goed uit, lopende en zwalkende fietsers kwamen we tegen tijdens de afdaling, waren dit gewoon toevallig wat mindere fietsers of ehhh was het echt zo zwaar, op woensdag zouden we het ook weten! 90 km gereden.
Dinsdags een ritje van 86 km en op woensdagmorgen voor de 2e keer uit de veren voor de Mont Ventoux vanuit Bedoin. Bij het ontbijt maar een sterke bak koffie genomen om de darmwerking op gang te brengen voor een extra gang naar het toilet, je neemt het tenslotte allemaal mee naar boven. Na een rondje van 41 km aangekomen in Bedoin en daar gingen we "zien elkaar boven weer". De eerste 5 km ging wel lekker maar dan, man man wat een kl... klim,stond gelijk achter van 20 op 26.


(Melanie ligt hier duidelijk op kop)

Deze beklimming wurgde me en bedacht dat ik zeker de 3e keer niet zou doen op de vrijdag, mits ik nog een 28 of een triple zou kunnen regelen, had ik maar zo'n ding net als Jacco. Fietste nu net als degenen die ik 's maandags tegen was gekomen, wat een ellende.
Bij het Chalet nog snel even een gelletje weggeslikt en weer omhoog en dan is 7,5% best lekker ipv 9%, maar wat een wind, bij elke bocht naar rechts de wind vol op je snufferd en sta je bijna stil, staan en zitten phoephoe, gelukkig ook af en toe een duwtje in de rug van de wind, het laatste stukje naar de top bijna omgewaaid, snel het jack aan want heel je lijf is doornat en op de wind was het maar 15 graden en dan is het kkkouuuud. Mélanie kwam bijna 10 minuten later aan waarbij wel vermeld moet worden dat zij op een 39x28 reed en de 28 pas op het laatste stuk had gebruikt, dan ik met m´n 34x26(had ik maar), mijn tijd van binnen de 2 uur net niet gehaald met 2 uur en 2 min. Naar beneden en bijna uit het zadel van de schrik doordat een straaljager vlak over de berg scheerde, tijdens de afdaling vaak flink in de remmen door de vele windstoten wat het link maakte. De afdaling naar Sault was een crime, slecht opgelapt en grof asfalt, hier komt men niet echt tot rust, 88 km gefietst.Donderdag een fantasierondje gemaakt van 40 km.
Ondanks het afzien van woensdag toch voor de 3e keer de berg op en nu vanuit Malaucene, de klim begon na een rondje van 61 km waarin we ook al 13 km hadden geklommen. Halverwege de klim had ik het eigenlijk al gehad en snakte naar het einde, een Belgische meneer riep naar me
"nog even volhouden straks gaat het wat rapper"en inderdaad even later de spanning iets van de benen tot aan het Chalet Liotard en daarna was het weer afzien met snelheden van af en toe
6 km p/u. En dan zie je de top al maar wat duurt het dan nog lang, nog even uit wind gereden bij iemand op een fiets met zijtassen en een piemelverzet waardoor de fietser bijna stil stond, maar toch even rusten. Gehaald !!!!, mezelf beloofd voor dinsdagavond de fiets niet meer aan te raken, Mélanie opgewachten weer de Sault afdaling gemaakt, 108 km gefietst. Een vermoeiende maar zeker mooie fietsweek gehad zonder lekke banden en geen mechanische pech.

3 opmerkingen:

 1. Lijkt een mooi ritje... Ik weet niet of ik hier ook naartoe wil, misschien later, ik ga eerst nog ff de dolomieten marathon doen....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Melanie & Adrie, complimenten.
  Krijg al zere benen bij het verhaal, misschien krijg ik Marga ooit zover in Frankrijk op vakantie te gaan, kan ik het ook eens proberen, let wel PROBEREN.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal Adrie. Ben benieuwd of ik daar vanuit mijn vakantieadres ook nog naar toe ga (afstand?). In dat geval laat ik het je natuurlijk weten.

  BeantwoordenVerwijderen