Pagina's

vrijdag 24 juli 2009

Zin en onzin over water

Mannen i.v.m. de ongetwijfeld zomerse temperaturen die ons te wachten staan, hierbij een artikel over water wat ik even heb geleased. Vorig jaar was ik zelf nog het slachtoffer van fout watermanagement toen ik na een voorbereidend ochtendritje in de hitte met Kees en Henk het lichaamsvocht iets te enthousiast aanvulde, met als gevolg dat ik 's-middags ziek, zwak en zo misselijk was.

Veel adviezen die in de media over het gebruik van water verschijnen zijn onzin.

- Drink liefst drie water per dag

De militairen in Uruzgan wordt aangeraden zo’n zeven liter water per dag te drinken, maar iemand die in een gematigd klimaat leeft en zich matig inspant heeft echt genoeg aan anderhalve liter per dag.

- Veel water drinken versnelt de afvoer van gevaarlijke stoffen
Water is inderdaad nodig voor de afvoer van afvalstoffen, maar genoeg is genoeg.

- Wie dorst heeft is eigenlijk al aan het uitdrogen
Dorst is een signaal van het lichaam dat u vocht nodig hebt, als u hierop reageert is het goed.

- Drinken tijdens de maaltijd spoelt de voedingsstoffen weg.
Wie drinkt tijdens het eten spoelt niets weg.

- Fruit kan water goed vervangen er zit immers ook veel vocht in.
Om aan de benodigde hoeveelheid vocht te komen zijn wel erg veel vruchten nodig.

- Teveel drinken vergroot de kans op het uitplassen van vitaminen.
Alleen een teveel aan vitaminen, b.v. door vitaminepillen plast u uit, of u nou veel of weinig drinkt.

- Bij koffie moet u extra water drinken
Van koffie moet u sneller plassen maar niet meer. Alcohol droogt wel uit, ook de hersenen. Drink veel water bij alcohol, dat scheelt de volgende dag met de kater.

In uitzonderlijke gevallen kan water gevaarlijk zijn. Vergiftiging kan optreden bij mensen die in korte tijd uitzonderlijk veel drinken. De snelle opname van water veroorzaakt een verdunning van het bloed. Daardoor ontstaan sterk verlaagde waarden van chloride, kalium en natrium. Spierkrampen, een verlaagde bloeddruk en flauwvallen kunnen de gevolgen zijn. Dit komt bijvoorbeeld voor bij patiƫnten met anorexia nervosa die wel vijf tot tien liter water per dag drinken om hun honger te onderdrukken en hulpverleners om de tuin te leiden.

Watervergifitiging kan zelfs de dood tot gevolg hebben. In 2007 overleed de 28-jarige Amerikaanse Jennifer Strange, moeder van drie kinderen, nadat ze had meegedaan aan een wedstrijd van een radiozender, hold your Wee for a Wii. Wie het meeste water kon drinken zonder te plassen zou een Nintendo Wii spelcomputer winnen. Strange won de wedstrijd, maar kreeg zware hoofdpijn en overleed bij thuiskomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten