Pagina's

zaterdag 27 februari 2010

Oesterdam, bottleneck voor nieuwe leden

De voorspellingen geven veel wind af. Vrijdag krijg ik een lumineus idee. Als ik nou net als Kees en Theo de spieren van tevoren eens warm draai. Hun bevalt het goed en mij ook. In het begin lijkt het inderdaad veel soepeler te gaan. Die hou ik er, als de tijd het toelaat, maar eens in.

Twaalf man aan de start, eerst een paar spikkeltjes maar dan droog. Theo gaat weg over de Oesterdam. Dan weet je het met een harde ZZW wind. In de polder gaat het nog. Het viaduct omhoog naar de Bergse Diepsluis is zeker met tegenwind lastig. Tref het niet, aan kop eerst een toertje tegenwind en dan omhoog. Hoe is dat nou mogelijk als je zelf wisselt. Voel me eigen echter nog goed en kom uit het zadel. Adrie gaat naast me prima mee, maar het is toch iets teveel van het goede voor sommigen. Achter me hoor ik geschreeuw. De groep valt uiteen en René lost wel erg ver. Boven vallen we na de hergroepering de Oesterdam aan. Een gewaarschuwde groep telt voor twee, maar dat geldt niet voor ons. Met een harde schuine tegenwind wordt er weer gewaaierd. Concentreer me goed op de wielen voor me en naast me, want je ligt zo op je snuit. Het tempo ligt behoorlijk strak. Een stuk na de Speelmanplaten komen we er achter dat we René missen. In geen velden of wegen meer te bekennen, gedraaid na achteraf blijkt. Niemand heeft iets gemerkt, dit is al de tweede keer dat we op deze manier een nieuw lid kwijtraken op de dam. Mas die achteraan reed is ons meest ervaren lid, de man die correctie tikjes uitdeelt en ook nog eens secretaris. We besluiten in het café dan ook collectief dat we hem de schuld geven van dit drama.

Na de eerste bocht is het pal tegen. Na de tweede slagboom is Ron zo rood als een zontomaatje en in z'n zog begint het te regenen. Tegen het eind hoor ik meer geluiden dat die dam geen kilometers meer had moeten duren. Mas heeft Theo twijfelachtige info gegeven. Naar zijn ervaring is de dijk onder Waarde schoon. Is een echte politicus, want over de rest heeft ie gezwegen. Achter Rilland en Krabbendijke krijgen we dan ook de nodige troep voor onze kiezen. Zeer onterecht natuurlijk dat zo'n technisch hoogwaardige band van Michelin de schuld krijgt van een lek, als je door zo'n zooi moet. Henk is ditmaal het slachtoffer. Kees heeft op de heenweg al aangekondigd dat ie terug gaat demarreren. Heb er geen vertrouwen in dat ik dat al aan kan. Henk haalt me toch over en belooft dat we samen blijven als het niet gaat. Even later een sterk stukje van Onno, ons trio rijdt constant rond de 45 km/u. Hij rijdt toch een gaatje van dik 100 meter dicht. Dat betekent dik boven de 50 km/u blazen om bij te komen, niet mis. Bij de Speelmanplaten krijgen we meer zijwind. Henk kan na een kopbeurt niet meer aan sluiten als Kees nog een keer versneld. Heeft wel al z'n kopwerk gedaan, en dat kan ik niet zeggen. Komen met z'n drieën aan bij de sluis met Henk op een kleine afstand. Zijn alle vier tevreden met de prestatie. Na de dam gaat het weer hard. Anderen willen ook laten zien dat ze hard kunnen rijden en zie m'n teller boven de 38 km/u schieten. Kortom Mas moet even ingrijpen en dat gebeurt dan ook. Jammer het gaat regenen, anders waren we redelijk droog aangekomen. Als ik bij Scherpenisse even klem zit achter Mas zie ik vooraan Theo wegspringen. Onno en Henk zijn intussen ook aardig leeg en sluiten niet aan. Kees is ongenaakbaar. Uiteindelijk moet Theo ook buigen voor zoveel geweld. Zelf probeer ik nog wel er naar toe te rijden, maar dat lukt niet, de pap is op.

Een pittig ritje, maar naast modderige ook tevreden gezichten. René komt nog even afzakken voor een Schrobbelaer. Geen kwade gevoelens, het ging gewoon niet lekker, dus gedraaid. Henri krijgt van Ron volop adviezen over het gebruik van z'n nieuw aangeschafte spinfiets. Zoals ik begrijp met een vliegwiel van 16,5 kg, is dat eigenlijk veel, ik weet het niet. Denk dat wij oudjes het moeilijk gaan krijgen. Jongeling Onno is al sterk, Henri is ook een goede fietser. Als die fanatiek gaat trainen kon het wel eens een beest worden. Is bovendien geen figuur die gaat wachten als ie zich goed voelt. Ondanks de uitspraak van de Hoge Raad ruik ik verdachte geuren in ons kleine cafeetje. De kleren ruiken dan ook navenant als ik thuis arriveer. Anita haalt dan ook letterlijk haar neus op als ze in m'n buurt komt. Zal de komende tijd wel moeten trainen, Henk verwacht dat we er over een paar weken al tegenaan gaan. Kan dus beter maar zorgen dat ik voorbereid ben.

1 opmerking:

  1. Er staat met sierlijke letters op onze nieuwe kleding T.C. Tandje Bij. Waar staan die letters T.C. ook al weer voor ?

    BeantwoordenVerwijderen