Pagina's

woensdag 21 juli 2010

Fietsvakantie Zuid Frankrijk

De eerste week van onze vakantie wat gepoedeld in het zwembad bij ons vakantiehuis in Caussade alwaar we in de buurt ook nog enkele rondjes hebben gefietst dit als extra voorbereiding voor de zware Pyreneeënweek die nog komen ging. Bij aanvang van het eerste ritje sleepte mijn achterwiel, bij controle bleek er een spaak gebroken te zijn, desondanks toch vertrokken. Bij de plaatselijke fietsenmaker geweest maar deze had niet het juiste gereedschap. Twee dagen later naar Montauban gefietst waar we op een groot industrieterrein terecht kwamen en door Mélanie die de Franse taal redelijk machtig is kwamen we daar bij een nette fietsenzaak, met opmerkelijk veel Trek en Canondale. Na inspectie en wat gesleutel bleek nu ook de spaaknippel kapot te zijn en deze zaak had geen nippels van Campagnolo. Het advies gekregen om eventueel naar een fietsenmaker in Toulouse te gaan en wat rustig te rijden, dit natuurlijk niet gedaan. Totaal deze week 200 km gefietst.
Op weg voor de tweede week naar de Pyreneeën doemden de grote toppen op waar enkelen nog wat sneeuw hadden liggen, een machtig gezicht hier en alles aanmerkelijk frisser en groener dan vorig jaar in de buurt van de Mont Ventoux.
Het hotel Au Primerose in Argeles Lazost was duidelijk ingesteld op fietsers gezien de berging waar zeker 40 fietsen
opgehangen konden worden voorzien van werkbank en wasgelegenheid voor fietskleding.
De eerste fietsdag richting Gavarnie waar we de Port de Bouchero op zouden gaan van 13 km, echter na 3 km klim waren er stukken met hele grove losse split en brak er ook nog een flinke regenbui los, besloten om te keren en terug naar het hotel, toch nog 87 km gefietst.
Tweede dag uit de veren voor de Soulor met een lengte van ruim 7 km en stijging gemiddeld 7,1%.
Onderweg en op de top goed uitkijken voor koeien en de koeievlaaien en overstekende schapen.
Na de afdaling reden we vanaf Ferrieres de Col de Spandelles op, een smal kronkelweggetje met prachtige vergezichten en pittige stukken erbij, ruim 10 km met 8,4% gemiddelde stijging. De afdaling was gevaarlijk vanwege de grote gaten in het wegdek en het losgereden asfalt.
De beentjes gingen bij allebei nu toch al wat tegensputteren terwijl de Hautacam nog op het programma stond. Deze klim naar het skigebied was zwaar, volop in de bewolking gereden waar de infoborden met stijging/lengte klim de moed in de schoenen deed zakken als het stijgingspercentage weer omhoog ging. Een zware fietsdag met 95 km op de teller.
Derde dag, Stress! Bij vertrek achterband plat dus eerst bandje vervangen en op naar Lac dÉstaing met kilometers vals plat, wat plaatjes geschoten en gekeerd bij het meer en Col de Borderes op.
Volgens de route konden we hierna ook eventueel Port d’Arrens meepakken, een klim van 9 km en dit ook nog gedaan. Totaal 75 km.
Vierde dag op tijd uit bed vanwege de grote afstand die we gingen rijden. Stress! Net weg bleek de fietscomputer kuren te hebben, had batterijen bij dus eerst maar die van de sensor gewisseld, bleek dus niet de juiste keus te zijn maar ook geen zin meer om die van de computer te wisselen.
De Tourmalet genomen vanaf Bareges een klim van 18 km met 7,8% gem. Bijna op de top nog een duwtje gekregen van een wandelaar, dat is dan wel effe lekker. Snel allebei een blikje cola naar binnen gewerkt, je waaide hier ook zo wat uit je broek en aan de 17 km afdaling begonnen. Als afsluiting die dag de Col d’Aspin nog gedaan. 128 km gereden en na het avondeten al snel op bed, het lichaam is deze inspanningen niet gewend.
Vijfde dag geen rustdag maar weer eens de Soulor op met een stukje afdaling en weer 4 km de Aubisque op, volop in de wolken met 13 graden. Op de foto gegaan bij de reuzen bolletjesfiets.
Deze dag 120 km op de fiets gezeten waarbij het centrum van Lourdes nog werd aangedaan.

Zesde dag eerst ’s morgens de buitenbandjes gepoetst wegens een en al teervlekken op de gekleurde kanten, had bij toeval een fles wasbenzine meegenomen dus dat kwam goed uit.
Luz Ardiden stond nog op het programma, een klim van 13 km met stijging van 7,4% gem.


Het zweet gutste er weer van alle kanten uit en dan heb je 2 grote bidons echt nodig, en als zo vaak is er op de top helemaal niets te krijgen, alleen een groot verlaten parkeerterrein en een skilift met bijbehorende hal, ook opvallend weinig fietsers. Snel naar beneden voor een grote cola en een hapje.
Bij het hotel aangekomen 66 km gereden, onze fietsweek zat erop.
Een mooie maar zware fietsweek gehad, nog nooit in een week zoveel geklommen, dit was aan de benen en de onderrug ook duidelijk te voelen.
Prima hotel met voor de fietsers vooraf aan het avondeten een bord spaghetti met naar believen nog een tweede ook, en hier ook belangrijk kamers voorzien van airco.
Het flesbier wat ze hadden vond ik maar niets, bleken ze ook Leffe Blond te hebben en de bikkels Mas, Theo en Leon drinken het ook dus is zeker ook goed voor mij. Mélanie bleef verstandig aan de cola. Zelf echter nog nooit zoveel water gedronken als deze week en dan vooral bij het eten.
Komen de meesten tijdens de vakantie wat kilo’s aan, bij mij was er eentje af.
Eerst nog wat bijkomen tijdens de vlakke ritten in Zeeland

1 opmerking:

  1. Als ik dat zo lees krijg ik al weer helemal zin in vbakantie en bergen. Jullie kunnen zo langzamerhand wel eens het klimmerbrevet gaan aanvragen, met al die bekende beklimmingen.

    BeantwoordenVerwijderen