Pagina's

zondag 6 april 2014

Rondje Zeelandbrug

5 april is het inmiddels en alweer is het een prachtige voorjaarsdag. Waar vorig jaar de weergoden het voorseizoen danig in de war schopten, hebben we nu al veel zonnige kilometers in de benen.

Bij het aankleden twijfel over de kleding, want er staat toch wel een fris windje. Toch maar gekozen voor het zomertenue met been- en armstukken. In Sint Maartensdijk blijken meer mensen met dit dilemma te hebben geworsteld. Er zijn er zelfs bij die zich compleet omkleden om alsnog zomers op pad te gaan.

Voor vandaag staat een extra lange rit over de Zeelandbrug op het programma. Twee groepen van ongeveer 10 man en vrouw staan aan de start om gezamenlijk te vertrekken in Noordelijke richting. Het tempo zit er vanaf de start al aardig in en bovenop de Krammer scheiden de wegen van de twee groepen. De eerste groep zet een Tandje Bij en zoekt de onderkant van de dijk op om via het Watersnoodmuseum Zierikzee te bereiken.


Hier wordt op opvallend makkelijke wijze de brug beklommen, waarbij de familie Lindhoud zoals gebruikelijk vooraan gaat in de strijd. Dat ze, net als alle andere mensen, geen ogen in het achterhoofd hebben wordt ze al snel vergeven. Echter, ze blijken ook regelmatig last van hun nekspieren te hebben, waardoor ze hun hoofd niet kunnen draaien. Vervelende handicap, die gelukkig na een kop koffie als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Onderweg is er ook tijd om over serieuze zaken te spreken, zoals het drama bij Phillip Morris van de dag ervoor. Een van de betrokkenen prijst zich gelukkig nog net op tijd die prachtige Fase-fiets gekocht te hebben, die pakken ze in elk geval niet meer af. 

Na de brug wordt de weg vervolgd richting de sluisvan Wilhelminadorp. Hier wordt in de haast nog even een verkeerd pad gekozen, die eindigt in kiezelstenen. Geen geschikte ondergrond voor al dat blinkende carbon, dus wordt gekeerd en de juiste route weer opgepakt naar de sluis en verder richting Wemeldinge. Rond Wemeldinge liggen tal van fietspaden, maar die zijn alleen voor langzaam (fiets)verkeer, en in het weekend van de Ronde van Vlaanderen mag je hier met een heel peloton op de weg fietsen. Gelukkig is er veel begrip van de mede-weggebruikers, die zich waarschijnlijk ook niet druk willen maken met dit weer. Vanaf de Postbrug wordt in Zuidelijke richting koers gezet naar Kruiningen en Waarde, waar de weg onderlangs de dijk nu wel erg slecht is geworden. Het lijken de Vlaamse kinderkopjes wel, zo stuiter je daar op je fiets. Misschien de volgende keer dan maar weer over Yerseke. Op de Oesterdam is het weer volle bak en krijgt ondergetekende te maken met een vreselijke honger. Helaas is alles op en is er geen adem om een ander iets te vragen. Dan maar geen kopwerk doen, ik ben al blij dat ik eraan blijf hangen. 

De B-groep wordt op de dam ingehaald en bij de sluizen wordt keurig op elkaar gewacht. Na 130 en 120 km komen beide groepen gezamenlijk aan bij Mike, waar de lege magen vlot worden gevuld door de traktaties van Hans P. en Wim L., die beiden verjaarden. 

1 opmerking: