Pagina's

zondag 13 juli 2014

Pittig maar mooi

We vertrekken een uur vroeger. De op een na laatste 120 km rit. Onze wielerkalender loopt op rolletjes, nog niets gemist en een mooie opkomst. Ook vandaag weer. Onze Pyreneeëngangers zijn weer van de partij. De vakantie is mooi geweest en de Soulor, Aubisque, Tourmalet, Hautecam en andere cols zijn bedwongen, chapeau. Jacco heeft aangeboden een route te doen, die hij met de Gasunie heeft gereden. Lekker rustig dagje voor mij.

We vertrekken over Goeree, na de Krammer schieten we direct het buitendijkse fietspad richting Oude-Tonge op. Poos geleden, met Theo als koersleider, dat ik hier voor het laatst was. Even langs het haventje van Oude-Tonge, dan aan de andere kant van de sluis het  fietspad weer op. Prachtig gebied hier. Er wordt fatsoenlijk in een mooi tempo gereden, door onze eigen rijwind moeten we nog wat werken. Iedereen zit lekker in z'n vel en draait goed mee, op die wegen hier is dat een genot. Na Hellegatsplein gaan we afwijken van onze gebruikelijke route. Over een voor mij volledig nieuwe weg komen we langs het plaatsje Helwijk, waarna we doorsteken richting Fijnaart. Bij Oud-Gastel, op 68 km, pauzeren we bij een benzinepomp om bij te tanken. Ron krijgt even schrik als Jacco vrolijk meedeelt dat we op de helft zitten. Na Oud-Gastel richting Kruisland de vervelende fietspaden en drukke weggetjes die maken dat Brabant bij velen van ons niet zo goed staat aangeschreven. Daar kan Jacco niet van onderuit, ver omrijden is het alternatief. De wind is intussen ook stevig aangetrokken. Hard buffelen op kop en gespannen rijden op deze wegen, die niet lekker lopen. Voor mij tijd om naar achter te gaan, moet me te veel forceren. Daar rijden we intussen al met z'n vieren, oppassen geblazen dus. Enige tijd later komen de bossen van Bergen in zicht. Lekker, vertrouwd terrein. Achter de Mattemburgh, op de altijd leuke Kraaienberg, krijgt Adrie kramp. Die doordouwer heeft op het voorgaande zware stuk meegedraaid op kop en moet dat nu bezuren. Op het viaduct het kanaal over geeft Kees er nog een snok aan. Niet zo lekker voor Adrie en René, die hun benen net bij het oud vuil wilden zetten. Als de eerste groep reeds is weg gespurt brengt Izaak de achterblijvers terug en met z'n zessen rijden we de Oesterdam op. Izaak doet het leeuwendeel van het werk en houdt het tempo zo hoog dat we de afvallers van de eerste groep weer in zicht krijgen. Daar is het hard gegaan. Zie bij de Bergse Diepsluis enige pijnlijk vertrokken rode koppies.

Terug in de polders naar Smerdiek blijkt dat het een tocht was die er meer inhakte als het aanvankelijk liet aanzien. René krijgt ook last van kramp en ook Jaap en Hans moeten het kopwerk laten gaan. Bij Poortvliet sluiten Myrthe en Celesta aan. Een glimmende Myrthe op een prachtige nieuwe fiets, met zwaardere versnellingen. Een Isaac, wit met groene accenten, mooi hoor. Na 122 km terug in Smerdiek bij 't-Hoekse, iedereen voldaan. Het was een pittige maar mooie rit, bedankt Jacco.

3 opmerkingen:

  1. Graag gedaan. De eigenlijke route was ook iets langer, maar gezien het feit dat enkelen er doorheen zaten (ik had het ook niet breed meer trouwens), heb ik het lusje over de Rijzende weg geschrapt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ons clubhuis moet eigenlijk op de bergsediepsluis komen. Na de Oesterdam zat ik er aardig doorheen mooie tocht geweest

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben voor, Jaap. Wie staat er trouwens naast je, Madame Tussauds ?

    BeantwoordenVerwijderen