Pagina's

zondag 28 september 2014

Mergelheuvellandrit luidt einde zomerseizoen in

Zaterdag 20 september de MH2d in St. Geetruid. Slechts een opkomst van vijf man, de rest fietst thuis een clubrit. Samen met Jaap staan we met de caravan op camping Bruisterbos in St. Geertruid. Prima weer en de sterappeltjes, die we vrij mogen rapen, vallen voor onze neus op de grond. 's-Middags even sfeer snuiven in Valkenburg. Op de alom aanwezige terrassen is duidelijk te zien dat wielrennen hier een lucratieve inkomstenbron is. Ook de weg is druk bezet en vele fietsers draaien de Cauberg op.

De start is op slechts vier kilometer van de camping en even later treffen we Izaak, René en Hans bij de start. De 160 km route maakt eerst een lus van ongeveer 30 km door Limburg, dat wist ik niet en daardoor staan onze dames voor niets drie kwartier te wachten met een fototoestel in de aanslag. Onderweg verdachte geluiden, bij René grote klappen en bij mij een hoop gerammel en slecht schakelen. Voor René vette pech, in de eerste klim breekt z'n achterderailleur af, blijkt later een kapotte pad, die nadat hij is opgehaald, gerepareerd wordt bij de start, waarna hij toch nog 120 km kan fietsen. Bij me eigen vrees ik loszittende lagers. Op eieren rijdt ik over de kasseien stroken die we tegenkomen. Bij de eerste stop blijkt dat ik een beginnersfout heb gemaakt, een vulring te weinig gestoken, waardoor de cassette los zit. Na het nodige gezoek blijkt er bij de eerste en ook de tweede stop niet als voorheen een technische hulppost aanwezig.

Izaak rijdt als vanouds ijzersterk en sleurt het hele eind op kop. Hans gaat na 50 km alleen verder, want we gaan net te snel omhoog. Als we na zo'n 70 km beneden in de Maasvallei zijn meen ik een bekend stukje te zien. Maar ik dacht gelezen te hebben dat ze de extreem steile stukken in deze editie overgeslagen hadden. Niet dus. Jaap, vele kilo's afgevallen en topfit, maar nu verkouden, rijdt weg, Izaak rijdt iets voor me. Ik weet hoe lang dit steile stuk doorloopt en ga in één tempo door. Voor de eerste keer ga ik Izaak voorbij, want die is met zo'n lichaamsgewicht extreem in het nadeel. Een paar honderd meter van de top staat Jaap, ademnood, te overmoedig vertrokken. Even later gaan we gezamenlijk weer verder. Die Izaak is verbazingwekkend, hij trekt maar door en vlak is het hier nergens. Het ene na het andere groepje halen we in. Bij de laatste stop in Blegny een enorme plensbui met een paar fikse onweersklappen. We spurten om een droog plekje te vinden en zien Hans in de regen ook binnenkomen. Na de stop blijkt dat ik door m'n gezoek naar mecaniciens bij de stops te weinig tijd heb genomen om goed te eten en voel me eigen bepaald niet happy. Mazzel dat Izaak en Jaap zo sociaal zijn om voor me in te houden, anders had ik een ander groepje moeten zoeken. Als de gevulde koeken van de laatste start wat zijn verteerd gaat het gelukkig iets beter.Na de finish met z'n vieren nog even gezellig bij de tent, waar de festiviteiten in volle gang zijn, het was een prima fietsdagje, waar we 's-avonds bij een tafel barbecue in Valkenburg van nagenieten.

Zaterdag de eerste herfstrit. Het weer is prima en we rijden in een lekker tempo naar Goeree. Wind is er niet veel, maar dwarrelt wel alle kanten op. Het gaat zo lekker dat Hans en Ron die eigenlijk halverwege wilden afdraaien de hele rit meegaan. Daan, met een nog niet volledig herstelde hernia heeft teveel hooi op de vork genomen, krijgt last en draait op de terugweg na de Krabbenkreek naar Stalland, ook de drie dames draaien hier terug. Het gevolg laat zich raden het laatste stuk wordt er nog even stevig gejaagd. Ondanks een relaxt eerste gedeelte toch een gemiddelde van 34 km/u op mijn teller, daar kijk ik wel van op. Nou maar afwachten wat het weer de komende weken gaat doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten