Pagina's

zondag 16 november 2014

Rit over Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB)

Zaterdagmorgen regende het letterlijk en figuurlijk. Figuurlijk vanwege de vele berichten op de whatsapp over al dan niet gaan fietsen. Na veel over en weer appen werden enkelen nog over de streep getrokken om vooral maar te komen, zodat we met liefst 10 man/vrouw aan de start stonden in barre omstandigheden.

Vooraf werd al iets geroepen over rijden over de nieuwe A4, want als je er een marathon kan organiseren, waarom zou je er dan niet overheen fietsen. Niet iedereen stond te trappelen bij dit idee, maar de bezwaren werden eenvoudig weggewuifd.

Richting Stalland weg en vervolgens werd koers gezet naar Nieuw-Vossemeer, alwaar Irene plots verdwenen was. Ons nieuwste lid had waarschijnlijk tabak van het slechte weer en keerde huiswaarts. Met negen man dus door naar Kladde richting de windmolen, waar een luide gil klonk: Lek ! Een afleidingsmanoeuvre om iedereen tot stoppen te dwingen bleek, we moesten immers ergens de snelweg op. De fietsen werden over het hekwerk getild en zelfs de grootste tegenstanders van dit idee gingen letterlijk over het hek. Aangezien we geen spookrijders willen zijn werd ook nog netjes voor de rechterhelft van de weg gekozen, waarna heerlijk zoemend over het verse ZOAB richting Dinteloord koers werd gezet. We passeerden alle kunstwerken, waaronder het 29 miljoen euro kostende aquaduct van Steenbergen. Onwillekeurig bereken ik wat dit aquaduct de belastingbetaler omgerekend per boot gekost zal hebben, waarschijnlijk meer dan de waarde van het bootje zelf. Maar goed, Steenbergen ligt daarmee wel aan Zee volgens het opschrift.


Een kilometer of 12 verder noordwaarts werd de middenberm weer overgestoken om hetzelfde tracé nogmaals te rijden, maar nu met tegenwind. Maar o, jee, daar rijdt een auto aan de overzijde. Ofwel is het een illegale berijder, ofwel is het de bewaking ? Een enkeling krijgt het Spaans benauwd en vreest met grote vreze wanneer een van de bewakers midden op de weg gaat staan om de groep te doen stoppen. Gelukkig is dat niet gerekend met Simon, die luidkeels roept: "Doorrieje !", zodat de arme man aan alle kanten voorbijgevlogen wordt. Hij bergt het hoofd tussen de schouders en kijkt hulpeloos naar zijn collega. Helaas stond de camera niet aan, want dan was de beste man vandaag op Dumpert te zien geweest. Haha, zelden zo gelachen op een fiets !

De heren bewakers kweten zich echter prima van hun taak, keerden niet op het ZOAB (volgens ingewijden een doodzonde in de wegenbouw) en startten zelfs filmopnames. Dat was het teken om ter hoogte van de Westlandse Langeweg weer de openbare weg te betreden.

Vervolgens werd de rit voortgezet om via de Schansbaan, achter Moerstraten om via de Welberg weer in Steenbergen aan te komen. Wederom werd de A4 (nu op legale wijze) gepasseerd, en na een noodzakelijke stop (lekke band van Hans P.) werd de Thoolse brug beklommen.

Na de rit werd onder het genot van een bak koffie en een appelpunt (Wim en Jacco verjaarden) nog nagepraat over deze gedenkwaardige rit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten